- Om bint Shamali -

Namnet på hemsidan kommer från Salukikenneln Shamali. Min pappa och mamma fick sin första kull 1980, så jag är så att säga född i en biabädd med arabiska hundar. Efter mina föräldrars skilsmässa så tog pappa ensam över uppfödningen. I framtiden hoppas jag att jag kan fortsätta med Shamali saluki. Shamali betyder Norrsken/Norr/Vänster och Bint betyder dotter. Namnet "bint Shamali" får då betydelsen "Norrskens dotter" och det kändes helt rätt för mig.

Själv anser jag att arabhästen är den mest kapabla rasen som finns, de är uthålliga, vackra, snabba, vänliga, härdiga och så mycket, mycket mer. Så vill jag att folk ska tänka, när de ser en häst vi fött upp. Jag vill gärna att alla hästar som vi använder har någon bruksprestation, både ston och hingstar. Hingstarna bör vara avelsvärderade med goda lovord eller högt bedömda på utställning, stona får gärna ha liknande meriter, men som allt annat här i världen så är det en ekonomisk fråga att ha råd att ställa ut eller premiera. Det allra viktigaste är att de har ett trevligt temperament och stämmer överens med den typen av arab som vi vill föda upp.

Hösten 2004 så bodde jag i Sörmland. Jag hjälpte då min gamla chef Ella Lindblom, Prinsens Araber, med ridningen av några hästar. Grand hade jag ridit sedan han kom hem från galoppbanan i Warszawa 2003. Från början så tränades han för att fortsätta på galoppbanan och sedan fortsatte träningen för att bli distanshäst. Under september 2004 så var jag hem till Norrland på besök. För första gången sedan jag flyttade till södra Sverige 2001 så kände jag en längtan efter att flytta hem igen. Detta nämnde jag i förbifarten för min pappa när jag återigen var tillbaka i södern. Han blev självklart överlycklig och tyckte att jag skulle flytta hem på stört. Men själv kände jag en viss tvekan, jag ville inte lämna vännerna, hästarna och framförallt inte Grand! När pappa fick höra mig säga detta så startade kampanjen "hur ska jag ha råd att köpa Grand så Elin flyttar hem igen". Efter en tid så var allt klart och mutan (sorry pappa, men det var ju det) var köpt. Vi bestämde att jag skulle stanna i Sörmland till april, då skulle jag hinna visa Grand på avelsvärderingen på Grevagården i mars 2005. För att Grand skulle fortsätta vara hingst var en självklarhet. Självklart blev det inte riktigt som vi tänkt oss, jag blev kvar i Sörmland enda till Januari 2007. Men from 25 januari 2007 så blev både jag och Grand norrlänningar.

Under våren 2008 så hade jag min gamla chefs häst Cointreau ("Lisa"), halvblodsto, på försäljning hos mig. Pappa hade ridit på en ridskola i Umeå under de senaste åren, men när de ändrade villkor och priser så slutade han. Men ridningen ville han ändå ha, så han fick börja rida Lisa för mig en gång i veckan. På Valborgsmässoafton 2008 såldes Lisa till en underbar familj här i Vännäs, pappa stod återigen utan häst att rida. Efter några veckor ringde han mig och sa att det inte funkade utan ridningen, han hade börjat fundera på om vi inte skulle köpa en häst till. På grund av hans stora avelsintresse så var det självklart att vi skulle hitta ett passande arabsto. Så vi letade och letade, med begränsad ekonomi och en ganska bestämd uppfattning om vad vi ville ha så var det inte helt enkelt. I mitten av juni så åkte vi ner till Härnösand och tittade på två ston, helsystrar, den ena 8 år och den andra 6 år. Båda var väldigt trevliga, skiljde sig något i typ men mycket arbetsamma och hade båda startat på galoppbanan. Att välja var inte enkelt, helst hade jag velat ha båda två, men den möjligheten hade vi tyvärr inte. Någonting hos Blameless fick mig att hela tiden komma tillbaka till henne i tankarna, så tillslut föll valet på henne. 5 juli åkte pappa och jag ner och hämtade henne. Och nu hade vi två hästar.

Den 10 juni 2009 så föddes Bikr, Grand och Blameless första avkomma. Han har nu hunnit växa upp och som 2 ½ åring så såldes han till Katja och Mattias som bor strax utanför Strömsholm, hos dem har han blivit valack. De har en plan för hans framtid som gör mig väldigt glad och längtansfull att få se vad han kan åstadkomma!

1 juli 2009 så åkte jag upp till Gällivare och hämtade Rosinanta, Rosa är en renrasig maxad C- arab. Rosa ska vara mitt eget avelssto och jag hoppas på avkommor mellan henne och Grand med mycket hoppkapacite'.

2010 föddes Bikrs helsyster Baidah Shu Baidah, hon ska också säljas då vi måste försöka hålla ner hästantalet. Jag hoppas att Baidah kommer till lika bra nya ägare som Bikr gjort, hon har precis som han alla möjligheter att bli en mycket bra och trevlig häst.

Jag har hästarna på lösdrift och de går i flock, om jag har ett sto som är dräktigt med Grand så får hon gå med honom. Att ha hästar på lösdrift tycker jag är helt optimalt, och att kunna ha sin hingst tillsammans med andra hästar är helt underbart. De har fri tillgång på hösilage och halmad ligghall.

- Stallionsofthenorth -

Stallionsofthenorth är namnet på den Hingstvisning som jag arrangerade 2009 och 2010, 2011 blev det inget pga personliga skäl. Förhoppningsvis så finner jag kraften för att fortsätta med detta initiativ kommande år. Hingstvisningen var mycket uppskattad av hingstägare och publik. För mer info om Hingstvisningen och hur projektet fortskrider besök:stallionsofthenorth bloggsida